12
abr.
10

Martí Marcó i Bardella

Cartell unitari editat el 1996 per a convocar a l’homenatge a Martí Marcó i Bardella

Signat per la Coordinadora del Barcelonès de l’independentisme revolucionari: Plataforma per la Unitat d’Acció, Moviment de Defensa de la Terra, Maulets, Comité Català de Solidaritat Internacionalista, La Torna, Orgull Bolxevic, Casal Independentista de Sants i la Intersindical-CSC.

Martí Marcó i Bardella segons viquipèdia:

Martí Marcó i Bardella (1959-1979) independentista català que va participar en la fundació de Terra Lliure i que morí a mans de la policia en una de les primeres accions del grup.

Martí Marcó i Bardella va néixer el 1959 al carrer Peu de la Creu de Barcelona, al barri del Padró, al si d’una família de tradició republicana procedent de Peralada (Alt Empordà).

Va formar part del Consell Executiu d’ERC per les JERC i va militar també a Socors Català. Posteriorment es va passar a Estat Català d’on va sortir el 1977 per fundar l’Agrupació Unitària d’Esquerres (AUE) i l’Exèrcit d’Alliberament Català (EAC), embrió de Terra Lliure.

Després d’algunes accions forma part de la fundació de Terra Lliure, juntament amb els elements provinents de PSAN-P.

El 26 de gener de 1979 fou mort per la policia quan intentava fugir amb Quim Pelegrí i Frederic Bentanachs amb un cotxe. Martí Marcó va ser ferit de mort el matí del 26 de gener de 1979, mentre circulava dins d’un Renault-4L amb dos companys d’escamot, a la cruïlla dels carrers Bruc/Diputació. La intenció d’aquest grup clandestí era realitzar un atracament a un transport de fons de Banca Catalana, una de les primeres accions de Terra Lliure. La Policia Nacional va metrallar el cotxe en què viatjava i va ferir en Martí amb tres impactes de bala. Tres dies després va morir a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Anuncis

0 Responses to “Martí Marcó i Bardella”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: